Cursus Smart Home technologie door de Vughtse Programmeer Club

Datum | 22 januari 2024

Iedere twee weken is er in DePetrus een clubavond van de Vughtse Programmeer Club. In het afgelopen jaar heeft de club verschillende interactieve presentaties gebouwd voor het Vughts Museum. In de komende maanden staat het thema Smart Home technologie centraal.

Bij Smart Home technologie draait het om het integreren van technologische oplossingen in een huiselijke omgeving, om het dagelijks leven gemakkelijker, efficiënter en veiliger te maken. Deze technologie maakt gebruik van een combinatie van internetverbonden apparaten, sensoren en systemen die met elkaar en met de gebruiker communiceren.

Cursus Programma
In de periode van 6 februari t/m 14 mei organiseert de club totaal 6 avonden.
6 februari 2024: Smart Home en het Internet of Things
Mogelijkheden Smart Home en demonstratie van praktische voorbeelden. Je maakt kennis met de mogelijke sensoren, manieren waarop apparaten (draadloos) met elkaar communiceren, apps, software en de belangrijkste systemen (o.a. Zigbee, Google Home, Apple HomeKit, Ikea Tradfri, Nest en Home Assistant).
20 februari en 5 maart 2024: Zelf (leren) programmeren
De meest gebruikte programmeertaal op dit moment is Python. In twee avonden leer je hoe microPython werkt en hoe je deze taal bijvoorbeeld kan gebruiken voor het uitlezen van een temperatuursensor of het schakelen van een apparaat. Om deze informatie te kunnen delen leer je hoe je een goedkope microcontroller (Raspberry Pi Pico) koppelt aan het internet en hoe je een webserver bouwt voor een dashboard met de (meet)gegevens van jouw Smart Home.
2 april 2024: Home Assistant
De vierde avond ga je aan de slag met Home Assistant. Dit is een gratis, open-source programma waarmee je al je slimme huisapparaten vanaf één plek kunt bedienen. Je kunt lampen, thermostaten en zelfs je muzieksysteem ermee regelen. Het is aanpasbaar, draait op je eigen webserver en werkt met heel veel apparaten.
Deze vierde avond leer je hoe je Home Assistant inricht en hoe je Home Assistant kan gebruiken om bijvoorbeeld het klimaat in huis te regelen.
16 april 2024: ESP’s programmeren voor Home Assistant
Om sensoren en elektronische schakelaars draadloos te kunnen koppelen aan Home Assistant worden ESP’s gebruikt. Dit zijn microcontrollers met uitgebreide draadloze mogelijkheden (o.a. Bluettooth). Tijdens de vijfde avond leer je te werken met de programmeertaal C/C++ en koppel je een CO2-sensor via Bluetooth.
14 mei 2024: Slimme meter koppelen aan Home Assistant
Met het P1-protocol kan je een slimme meter uitlezen. Tijdens de laatste cursusavond leer je hoe de slimme meter werkt en maak je zelf een kabel om jouw slimme meter te koppelen aan Home Assistant.
De avonden zijn van 20.00 tot 22.00 in DePetrus. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze computervaardig zijn. Ervaring met programmeren is niet noodzakelijk. Omdat je ook thuis verder werkt aan jouw project en er software geïnstalleerd moet worden, is het handig als je een eigen laptop meeneemt. Voor de cursus wordt een bijdrage van € 50 gevraagd voor het aanschaffen van de nodige hardware.


De Vughtse Programmeer Club is een initiatief van Huis73 en de Stichting Vught Digitaal. Aanmelden kan via de website van Huis73 en de VPC-Meetup.