Aardgasvrij Loyola

Vanaf 2050 stoken en koken we niet meer op aardgas. Dat lijkt ver weg, maar er is nog veel werk te doen voordat heel ons land op duurzame, schone energie draait. De gemeente Vught gaat voor iedere wijk een plan maken waarin wordt bekeken:

  • Hoe de bewoners van de wijk het beste betrokken kunnen worden?
  • Wat er moet gebeuren aan isolatie?
  • Op welke manier er straks zonder aardgas voor warmte wordt gezorgd?
  • Op welke manieren de bewoners het beste geholpen kunnen worden om dit voor elkaar te krijgen?

De gemeente Vught heeft ons gevraagd om hen te ondersteunen bij het maken van dit plan (ook wel Uitvoeringsplan genoemd). Dit doen we graag samen met de bewoners uit de wijk. Hiervoor zijn (rondom de meivakantie 2023) verschillende buurtbijeenkomsten geweest waarin we veel bewoners hebben gesproken. Op dit moment wordt gewerkt aan een haalbaarheidsonderzoek voor een warmtenet in de wijk en wordt er gekeken hoe de isolatieopgave het beste in beeld gebracht kan worden.

Wil je op de hoogte gehouden worden? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Op woensdag 6 september organiseren we samen met de gemeente een webinar over dit onderwerp, kom je ook? Aanmelden kan via aardgasvrij@vught.nl.

Zie ook de pagina op WijInVught over dit onderwerp.

Veel gestelde vragen

Waarom is deze wijk gekozen om als een eerste een plan voor te maken?

Het is voor het eerst dat de gemeente een dergelijk plan maakt. Er zal dus nog veel geleerd moeten worden. Daarom beginnen we in een wijk waar veel bewoners zelf al actief bezig zijn met duurzaamheid. In de wijk Loyola zijn in het verleden al veel energieadviezen gegeven via VET. Daarnaast zijn er ook al veel buurtinitiatieven geweest om gezamenlijk groene daken, zonnepanelen en isolatie in te kopen.

Moet de wijk Loyola als eerste van het aardgas af?

Nee, dat er voor deze wijk als eerste een plan wordt gemaakt staat los van het moment waarop de gaskraan wordt dichtgedraaid. Binnen de gemeente Vught zijn er vooralsnog geen plannen om bepaalde wijken al vóór 2050 van het aardgas af te halen.

Wat hoort er bij de wijk ‘Loyola’?

De wijk Loyola is het gebied ten westen van de spoorlijn Den Bosch-Tilburg en stopt bij de John F. Kennedylaan. Vanaf daar loop de grens naar boven tot het kanaal. De atletiekbaan en de scholen horen er ook bij. Zie onderstaande kaart.

Komt er een warmtenet in de wijk?

Dat is nog niet bekend. Op dit moment wordt er een haalbaarheidsonderzoek gedaan om te kijken of dit technisch en economisch haalbaar is. We verwachten de resultaten hiervan in oktober/november 2023.

Wat betekent dit voor mij?

Het doel is om bewoners zoveel mogelijk te ontzorgen. Daarom worden er voor woningen die veel op elkaar lijken, een referentiewoning onderzocht om te kijken wat er voor dit type woningen nodig is om klaar te zijn voor het wonen zonder aardgas. Op die manier ontstaat er voor een groot gedeelte van de wijk een soort basis-energieadvies. Op basis daarvan kan dan gekeken worden wat er in een specifiek huis nog moet gebeuren (wellicht zijn in het verleden al extra maatregelen genomen die nu dus niet meer nodig zijn). Een groot deel van de woningen in de wijk is uniek waardoor het niet mogelijk is om met referentiewoningen te werken. Voor deze woningen raden wij aan om een maatwerk advies aan te vragen. Deze kun je aanvragen via VET, klik hier voor meer informatie over dit advies. Op onderstaande plattegrond staan clusters van huizen ingetekend waarvoor we een referentiewoning zullen onderzoeken. Voor clusters 21 t/m 29 verwachten we dat de isolatie al voldoende is en wachten we eerst het haalbaarheidsonderzoek naar het warmtenet af, voordat hier verder naar wordt gekeken.

Woon je in één van de appartementencomplexen in de wijk met een VvE? Dan nemen we nog contact op met het bestuur van de VvE om samen te kijken hoe jullie het beste geholpen kunnen worden. Woon je in een huurwoning van de woonstichting? Neem dan contact op met hen.

Wat kan ik nu al doen?

Isoleren loont altijd, zowel in besparing op de energierekening als het verhogen van het comfort in huis. Op verbeterjehuis.nl vind je veel nuttige tips. Je kunt contact opnemen met ons via het contactformulier of met de gemeente via het emailadres aardgasvrij@vught.nl

Informatieve documenten

TransitieVisie Warmte gemeente Vught Hierin staan de eerste analyses en groeipaden naar een aardgasvrij Vught

Presentatie buurtbijeenkomsten Dit geeft een globaal beeld van de stappen die we gaan zetten om tot het uitvoeringsplan te komen

Terug naar projecten