Natuurvriendelijk isoleren

Spouwmuur isolatie

Datum | 27 juni 2024

Wist je dat er in de spouwmuren en daken van woningen kleine vogels en vleermuizen kunnen wonen? Bij het isoleren van de spouwmuur of het dak kunnen deze dieren worden gedood. Dat mag niet van de wet. Door je huis te isoleren kun je het gebruik van aardgas verminderen, zorgen voor een lagere energierekening en voor meer comfort in huis. Maar hoe zorg je er dan voor dat de vogels en vleermuizen niet worden gedood door het aanbrengen van deze isolatie?

In principe zou je, voordat je de isolatie aan laat brengen, een ecologisch onderzoek moeten laten uitvoeren om er zeker van te zijn dat de spouwmuur en het dak vrij zijn van dieren. Dit kost al snel een paar duizend euro. Veel huizenbezitters zullen daarom geen isolatie aanbrengen. Daarom hebben verschillende ministeries en andere instanties afspraken gemaakt over de Landelijke Aanpak Natuurvriendelijk Isoleren. Woningeigenaren kunnen hun woning nu isoleren door een isolatiebedrijf in te schakelen dat natuurvriendelijk isoleert.

Hoe gaat dit in zijn werk?

Als je de spouwmuur of het dak wilt isoleren, kies dan een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk isoleert. Deze bedrijven zijn te vinden op www.natuurvriendelijkisoleren.nl. Ook in onze regio zijn deze bedrijven te vinden. Bij natuurvriendelijk isoleren wordt ook rekening gehouden met bijvoorbeeld broedseizoenen, het kan dus zijn dat de isolatiewerkzaamheden pas later kunnen worden uitgevoerd. Ook geldt er een bepaald maximum aantal woningen dat per buurt in een jaar geïsoleerd mag worden (zodat de dieren nog ergens anders naar toe kunnen).

Nog vragen? Stel ze bij het Energie+Klimaatloket Vught aan het Moleneindplein 25 in Vught (073-3032757 of info@energieloketvught.nl