Anderen helpen energie te besparen?

energiecoach

Datum | 17 oktober 2022

Steeds meer mensen hebben moeite om hun energierekening te betalen. Aan de hoogte van de energietarieven kunnen we helaas niets doen. Wel kunnen we het verbruik verminderen, alles wat je niet verbruikt, hoef je ook niet te betalen. Vooral voor mensen met een lager inkomen is energie tegenwoordig onbetaalbaar. Daarom wilt VET-Vught deze mensen helpen door energiecoaches in te zetten, die mensen helpen met het besparen van energie. Wil jij ook mensen helpen? Meld je dan aan als energiecoach!

Als energiecoach ga je meerdere keren bij mensen thuis langs. Tijdens het eerste gesprek ga je vooral kennismaken en loop je door het huis om te inventariseren wat er moet gebeuren en om een verbruiksmeter te installeren. Bij het tweede gesprek help je de bewoner(s) bij het aanbrengen van besparende maatregelen zoals tochtstrips en dergelijken. Ook kijk je dan samen met de bewoner(s) naar de resultaten van de verbruiksmeter, die je bij het eerste gesprek hebt geïnstalleerd. Wat valt op? Waarop kan nog meer bespaard worden? Ook tips over veranderingen in gedrag om energie te besparen bespreek je met de bewoner(s). In het derde en laatste gesprek bekijk je samen met de bewoner(s) naar het effect van alle gedragsveranderingen en aangebrachte maatregelen en geef je wellicht nog een paar laatste adviezen.

Als energiecoach heb je niet veel technische kennis nodig. Enige affiniteit met techniek is wel handig, maar goed luisteren is minstens zo belangrijk. Als je zelf al actief bezig bent met het besparen van energie in eigen huis heb je al veel opgedane kennis. Vanuit VET krijg je in een training. Mocht je tijdens de coaching ergens tegenaan lopen, is er altijd iemand die je kunt bellen. Ook zullen de energiecoaches regelmatig samenkomen om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Samen willen we steeds meer mensen, steeds beter helpen. Doe je mee?

Aanmelden

Ongeveer een jaar geleden is berekend dat er in Vught circa 550 huishoudens zijn die moeite hebben de energierekening te betalen. Dat was dus nog voordat de energieprijzen echt de pan uit stegen. Het aantal huishoudens dat de hulp van energiecoaches goed kan gebruiken zal nu dus nog veel groter zijn. Daarom zijn we op zoek naar zoveel mogelijk energiecoaches, we kunnen er nooit genoeg hebben!

We zien je aanmelding graag tegemoet, aanmelden kan via het contactformulier. We verwachten dat energiecoaches minimaal één gesprek per week voeren dus houdt rekening met een minimale tijdsbesteding van 2 uur per week, meer mag natuurlijk altijd! Energiecoaches werken op vrijwillige basis.