Veelgestelde vragen

Deelnemers van Buurkracht Klein-Brabant krijgen gratis een slimme meter.

De voordelen van een slimme meter voor u op een rijtje:

 1. U heeft goed zicht op uw energieverbruik, ook op afstand. Dit inzicht kan u helpen om energie te besparen. U kunt het verbruik ook koppelen aan eventuele home systemen.
 2. U hoeft uw energieverbruik niet meer door te geven aan de leverancier en u krijgt automatisch een tweemaandelijks overzicht over uw verbruik.
 3. Het overstappen naar een andere energieleverancier levert geen onduidelijkheden op over meterstanden.

Vragen over een slimme meter:

 1. Is privacy door de gebruiker gewaarborgd?
  In Nederland is strenge regelgeving rondom privacy en security van data. De data mag alleen voor een bepaald doeleinde worden gebruikt. Zo mag de energieleverancier slechts een keer per jaar het gebruik uitlezen voor de jaarafrekening en zes keer per jaar voor uw tweemaandelijkse overzichten. Als u niet wilt dat de informatie automatisch wordt uitgelezen dan kunt u dit aan uw netbeheerder kenbaar maken. De netbeheerder dient deze functie dan uit te zetten. In dat geval moet u zelf de meterstanden doorgeven.
  Bron http://www.slimmemeters.nl/
 2. Kan de netbeheerder uw stroom op afstand afsluiten?
  Bij eventuele wanbetaling van de energie rekening kan de meter op afstand worden afgesloten, maar in het kader van een sociaal afsluitbeleid kan ook de capaciteit van de meter worden geknepen zodat in de winter afnemers niet verstoken blijven van energie (alleen wel in beperkte mate).
 3. Is de informatie te hacken?
  Het hacken van informatie is uiteraard niet geheel uit te sluiten maar de kans daarop is klein aangezien een IP adres wordt gebruikt. Deze informatie is alleen bekend bij de energiedistributiebedrijf.
 4. Kan de slimme meter ook terug levering registreren?
  Ja, met de slimme meter kunt u zien hoeveel u verbruikt en hoeveel u in het totaal terug levert. De slimme meter heeft namelijk een los telwerk voor terug levering door decentrale opwekkers. De slimme meter saldeert niet. Wanneer u subsidie ontvangt voor uw zonnepanelen is een extra meter nog wel nodig.
  Bron http://www.slimmemeters.nl/
 5. Hoe zit het met de mogelijkheid om opgewekte zonne-energie te salderen na 2017? De huidige salderingsregeling is geldig tot en met 2017. Dit houdt in dat u uw eigen verbruik kunt verrekenen met opgewekte zonne-energie. Na 2017 is het nog onzeker wat er met die regeling gaat gebeuren. Het zou kunnen dat de salderingsregeling dan wordt afgeschaft of beperkt. Mocht u overwegen om zelf zonne-energie op te wekken dan loont het wellicht te controleren of uw huidige analoge meter terug kan tellen. In dat geval valt te overwegen om deze analoge meter aan te houden zodat u ook na 2017 kunt salderen.
  Bron http://www.duurzaamnieuws.nl/

3 reacties op “Veelgestelde vragen

 1. Ik ben woonachtig in Vught en bezit daar een appartement in een appartementencomplex. Er is daar uiteraard een Vereniging van Eigenaren. Zo zijn er in Vught meerdere appartementencomplexen met VvE’s aanwezig. Als lid van een VvE kun je waarschijnlijk ook wel lid worden van VET Vught, doch bij een aanvraag voor deelname aan het installeren van zonnepanelen op een appartementencomplex zal daar waarschijnlijk de toestemming van een meerderheid van de VvE-leden nodig zijn. Dit kan dus een restrictie zijn/worden buiten de mogelijkheid dat het in technisch en/of bouwkundig opzicht niet of beperkt mogelijk kan zijn.
  Is het misschien nuttig dat vanuit VET Vught binnen de gemeente Vught bij bestaande en ook toekomstige VvE’s een inventarisatie op te zetten of installatie van zonnepanelen in principe wordt toegestaan binnen deze VvE’s, indien er VvE leden gebruik willen maken van de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen ook als lid van VET Vught?

  1. Dank je wel voor je reactie op onze site, Geert.

   Een terechte opmerking over VvE’s bij appartementencomplexen. Als de coöperatie binnenkort leden gaat werven, dienen we zeker met VvE’s rekening te houden. We zullen een manier zoeken om de VvE’s goed in de ledenwerving goed te betrekken.

   MvG,
   Martain Spierings
   Bestuurslid en voorzitter werkgroep Communicatie VET-Vught

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.