Duurzame energie voor heel Vught

Het Klaverblad, editie 10 december 2014, door Maarten Kroese

Op 7 oktober is officieel de Vughtse Energie Transitie (VET) opgericht. Het is een coöperatie die Vughtenaren probeert te helpen om over te gaan naar het gebruik van CO2-neutrale energiebronnen. Het lidmaatschap van € 10 per jaar kan u een veelvoud aan energiebesparing opleveren. Inschrijven op www.vet-vught.nl.

Voorzitter Ton van der Vossen en penningmeester Joost Reijnen zijn wild enthousiast over hun nieuwe club. Reijnen: “Mensen denken bij een coöperatie vaak dat er door de bestuurders een stevig zakcentje wordt meegepakt. Wij doen dit echter volledig onbezoldigd, omdat we vinden dat de vervuiling door fossiele brandstoffen moet stoppen. Afgezien daarvan kun je veel geld besparen als je gebruik maakt alternatieve energie als aardwarmte, zonne-energie, windenergie of zogeheten blauwe energie. Dat is de energie die vrijkomt  uit verschillen in zoutconcentratie van twee watermassa’s.”

De doelstelling van VET Vught is een CO2 neutrale gemeente waarbij energie reductie voorop gaat en de dan nog nodigde energie wordt op een duurzame wijze opgewekt.

Bewustwording

Voor er gebruik gemaakt wordt van schone energie, is het raadzaam om nog eens goed naar de woning isolatie te kijken. Daarom doet VET momenteel een bewustwordingsonderzoek bij 42 gezinnen in Klein-Brabant. Van der Vossen: “Die huizen daar zijn vrijwel identiek, waardoor je vrij eenvoudig het energieverbruik kunt vergelijken door middel van een website die de gegevens uit de buurt verzamelt die zijn doorgegeven door een slimme meter. Wat is het verbruikseffect als je de thermostaat een graadje lager zet? Hoeveel effect heeft de isolatie van verwarmingsbuizen? Bewustwording leidt vaak tot onmiddellijke reductie. Dat is ons eerste doel.”

Productie

Het tweede doel is productie van schone energie. Met een zekerheidsstelling van de gemeente wordt op het platte dak van de brandweerkazerne en BOR gebouw een groot aantal zonnepanelen geplaatst. Het energieoverschot wordt door geleverd aan overige geïnteresseerden. Reijnen: “Veel alternatieve energie installaties hebben een kortere terugverdientijd dan veel mensen denken. Door de massale productie van zonnepanelen bijvoorbeeld is de prijs sterk gedaald. Die verdien je meestal binnen een jaar of vijf tot acht terug. Daarna heb je jaren gratis stroom. Voor gas geldt hetzelfde. Reken maar eens uit wat je met aardwarmte of blauwe energie na tien jaar kunt besparen!”. Een analyse van je energierekening geeft al aan dat ongeveer 1/3 van de rekening bestaat uit elektra en 2/3 bestaat uit gas verbruik.

Communicatie

Het derde doel is communicatie. Op de website staat veel informatie en binnenkort een inschrijfformulier. Van der Vossen: “Wij hopen dat zoveel mogelijk Vughtenaren zich bij ons aansluiten. Voordelen voor onze leden zijn de gratis energieadviezen die we verstrekken, de invloed die wij als lobbygroep gaan krijgen op de politieke besluitvorming en natuurlijk de mogelijkheid van collectieve inkoop. Veel bewoners van Klein Brabant zijn al om, nu de rest van Vught nog.”

2 reacties op “Duurzame energie voor heel Vught

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.