Verslag tweede Energiecafé

Zaterdag 13 juni hield VET-Vught een tweede Energiecafé met als titel ‘Zet Vught in het zonnetje’. Zoals uit de titel is op te maken, was het onderwerp deze keer zonne-energie.

In een prettige ambiance bij het recent opgerichte Energieloket de Meijerij aan de Baarzenstraat 11, luisterden leden en belangstellenden aandachtig naar de presentatie van bestuurslid Norbert van Wijk over zonnepanelen, kosten en opbrengsten.

Soorten panelen, rendement en opbrengst

Norbert vertelde over de verschillende soorten panelen en hun financiële rendement ofwel de opbrengst van de investering. In de berekeningen is de te verwachten prijsstijging voor elektriciteit en de inflatie verwerkt.

We onderscheiden een drietal soorten zonnepanelen:

  • Mono kristallijn bestaande uit vierkante kristallen met een rendement van 20%
  • Poly kristallijn bestaande uit rechthoekige kristallen eveneens met een rendement van 20%
  • Dunne film. Deze panelen zijn goedkoper dan bovengenoemde en hebben een rendement van 15%

De energie opbrengst van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp).

BTW

De tijdelijke verlaging van het BTW-tarief op arbeid van 21% naar 6% wordt per 1 juli 2015 beëindigd waarna dus weer 21% in rekening wordt gebracht.

De BTW teruggave op de aanschaf van zonnepanelen blijft vooralsnog gehandhaafd.

Garantie

Leveranciers geven gemiddeld een garantie van 15 tot 20 jaar op de zonnepanelen. Op de benodigde omvormer wordt een garantie van 10 jaar gegeven.

Omvormer

Zowel serieschakelingen als parallelschakelingen komen voor alsook een combinatie daarvan. Vaak kan met één omvormer worden volstaan en in andere gevallen zal per paneel één omvormer toegepast worden. Dergelijke omvormers worden micro-omvormer genoemd. In de praktijk komt het erop neer dat paneel en omvormer dan één geheel vormen.
De keuze voor de een of de ander hangt van verschillende factoren af, zoals de mate waarin één of meerdere panelen gedurende de dag in de schaduw komen te liggen.

Schouwing

Vooraf is een schouwing nodig om het soort panelen, het aantal panelen en type omvormer te bepalen. Ook de vorm van het dak is van belang; voor een schuin dak zijn geen aanpassingen nodig, maar bij een plat dak is een stellage nodig waarop de panelen geplaatst kunnen worden. De panelen dienen namelijk aan de achterzijde hun warmte kwijt te kunnen raken. Op schuine pannendaken is dat geen probleem. Op een plat dak ligt dat anders.
De meest ideale hoek van een schuin dak is 35 graden.

Vaak dient een nieuwe groep in de meterkast bijgeplaatst te worden, aangezien er terug levering van stroom aan het net plaatsvindt als de opgewekte energie niet gebruikt wordt.

Opslag

Kort werd de opslag van elektriciteit aangestipt:

  • Tesla heeft inmiddels een batterij eenheid (Powerwall) voor in huis gereed, kosten € 3000
  • autofabrikanten, waaronder BMW willen de opgewekte energie opslaan in de accu van de auto (MyReserve-accu)
  • studenten ontwikkelden een gel waarin elektriciteit kan worden opgeslagen en die in de kruipruimte kan worden geplaatst

Energieloket de Meijerij

Het Energieloket de Meijerij opent vanaf 1 juli a.s. de deuren en heeft reeds verschillende partners aan zich weten te binden zoals:

SavedPicture-2015610103533.jpg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.