Categorie archief: Algemeen

STEMADVIES VUGHT

Ons stemadvies is duidelijk: GA STEMMEN op 21 maart. Er is veel te kiezen omdat veel thema’s naar de gemeente zijn overgeheveld. Denk aan thema’s als zorg, maar ook op het gebied van wonen en duurzaamheid kan de gemeente veel voor u betekenen. We hebben de verschillende partijprogramma’s voor u op het thema energie en duurzaamheid met elkaar vergeleken. Klik hier voor een overzicht.

CV Ketel vervangen?

Is uw CV ketel aan vervanging toe en wilt u voorbereid zijn op de toekomst? Dan leest u hier een aantal tips waaraan u kunt denken. Verwarming is een grote energieverbruiker in huis. Bijna de helft van je energierekening bestaat uit kosten voor verwarming, en een tiende voor warm water. Op een energiezuinige en duurzame manier je huis en water verwarmen loont, voor je portemonnee en het klimaat.

Ook hier geldt; eerst isoleren. Want hoe minder energie je verbruikt, hoe minder je hoeft op te wekken. Dan kun je dus met een kleiner apparaat je huis verwarmen.

Heb je een goed geïsoleerd huis, dan kun je denken aan een warmtepomp. Dat is een soort omgekeerde koelkast. Hij haalt warmte uit de lucht of uit de bodem en gebruikt die om je huis te verwarmen. Een warmtepomp werkt op elektriciteit dus als je zonnepanelen hebt is dat super duurzaam.

Heb je een minder goed geïsoleerd huis, dan is een hybride pomp misschien een goed idee. Een hybride warmtepomp werkt samen met een hr-ketel op gas, die bijspringt op koude dagen en voor (extra) warm water. Zo’n hybride warmtepomp is goedkoper en kun je ook combineren met je huidige cv-ketel. Je bespaart dan al gauw € 190 per jaar (bron www.milieucentraal.nl). Voor een warmtepomp is ook subsidie beschikbaar. Laat u goed informeren door uw installateur. Kijk voor meer informatie op: https://brabantwoontslim.nl/actueel/is-overstappen-naar-warmtepomp-iets  of kijk op milieucentraal . Wilt u meer weten of advies? Neem contact met ons op via secretaris@vet-vught.nl

Zonnecentrale Prins Hendrik draait!

Het zonnepanelenproject op het dak van atletiekvereniging Prins Hendrik draait! Met 320 zonnepanelen levert de vereniging net zo veel elektriciteit als ze zelf gebruiken. Het project is door VET-Vught gestart en uitgevoerd door energieloket de Meijerij, samen met lokale partners. De financiering is tot stand gekomen met crowd funding. De zonnepanelen leveren net zoveel energie als 22 huishoudens gemiddeld gebruiken. Prins Hendrik heeft in de komende jaren een paar procent korting op de stroom en na 15 jaar is de installatie eigendom van de stichting die het gebouw beheert.

LEVER UW APPARAAT IN VOOR EEN DUURZAME WERELD

De gemeente Vught werkt samen met Wecycle door hergebruik  mogelijk te maken van elektrische apparaten en spaarlampen. Lever uw afgedankte apparaten en kapotte lampen in bij de Milieustraat zodat de grondstoffen hergebruikt kunnen worden. Daarmee draagt u bij aan een duurzame wereld en maakt u kans op een mooie prijs.

Als Vught een van de 25 gemeenten is met de meeste punten krijgt Vught een prijs van 1000 euro. De gemeente Vught stelt deze beschikbaar aan VET-Vught. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee en gaan daar een mooie actie voor bedenken. Maar zover is het nog niet; eerst met z’n allen punten verdienen. Dus ga naar de Milieustraat en lever uw apparaten in.

De milieustraat is open op woensdag en vrijdag van 12.30 tot 17.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur.

 

De actie loopt t/m 31 augustus 2017

Brabant Woont Slim

Diverse gemeenten, bedrijven en particuliere organisaties zoals VET-Vught werken aan een platform waar huiseigenaren uit de regio terecht kunnen wanneer ze hun woning willen verduurzamen.
Via een bijbehorende website kan men informatie vinden over de verschillende vormen van isolatie en energie-opwekking, over bedrijven die de benodigde werkzaamheden uit kunnen voeren en over de vraag in hoeverre die zaken door de gemeente gesubsidiëerd worden.

Het platform is dus een samenwerkingsverband met het doel om duurzaamheids- initiatieven te bevorderen. De verschillende organisaties werken daarmee gezamenlijk aan hetzelfde belang, namelijk het stimuleren van eigenaren om maatregelen te nemen om hun woning te isoleren danwel eigen energie op te wekken door zonnepanelen aan te schaffen.

VET-Vught neemt actief deel aan de ontwikkeling van het platform in de overtuiging dat samenwerking cruciaal is bij de verduurzaming van woningen. De verwachting is dat er in maart een samenwerkings-overeenkomst wordt getekend waarna het digitale platform van start kan gaan. Wij houden u op de hoogte.

Nieuwsgierig geworden?
Raadpleeg dan deze site voor informatie: www.brabantwoontslim.nl