Categoriearchief: Algemeen

VET ZOEKT SECRETARIS

Onze secretaris, Marcel van Helmond, heeft ons kundig en enthousiast als secretaris geholpen. Maar nu gaat hij zijn tijd aan andere zaken besteden. Daarom zoeken we iemand die ons wil helpen als secretaris. We overleggen een keer per maand over alle projecten en samenwerkingsverbanden die er zijn. Daarvoor maakt de secretaris de agenda en het verslag. Misschien iets voor jou? Hoeveel tijd je verder wilt besteden kunnen we in overleg bepalen. Er is genoeg te doen in deze spannende tijden van de energietransitie. Wil jij ook een bijdrage leveren aan een duurzaam Vught? Neem contact met ons op dan kunnen we bespreken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

STEMADVIES 20 MAART

GA STEMMEN!

Woensdag 20 maart zijn er verkiezingen voor de waterschappen en de provincie. Energie en milieu zijn belangrijke thema’s waar deze organisaties zich mee bezig houden. Als je klimaat en energie belangrijk vindt, dan is kun je dat laten merken bij het uitbrengen van je stem.

Je kunt gebruik maken van de Stemwijzer als je niet weet op welke partij het beste jouw wensen voor het klimaat en energie in het programma heeft staan. kijk op www.mijnstem.nl

Een voorbeeld is de samenwerking  van het Waterschap met DEH en Vet-Vught in het project zonnemaatje. Het waterschap stelt een deel van het terrein waar het rioolwater zuivert in Haaren, beschikbaar voor zonnepanelen. Langs deze slimme en sympathieke weg levert het Waterschap een bijdrage aan de energietransitie. Dat is een waardevolle stap, maar er zijn nog meer stappen mogelijk en nodig. Daar kun je zelf invloed op uitoefenen! Bestuurders van Waterschappen worden gekozen, net zoals dat gebeurt voor de gemeenteraad. Op woensdag 20 maart kun je naar de stembus om nieuwe bestuurders te kiezen, tegelijk met de verkiezingen van Provinciale Staten. Als je interesse hebt in meer duurzame energie en klimaatadaptatie mag je jouw stem voor de waterschapsverkiezing niet verloren laten gaan. Waterschapsbestuurders kunnen verschil maken!

STEMADVIES VUGHT

Ons stemadvies is duidelijk: GA STEMMEN op 21 maart. Er is veel te kiezen omdat veel thema’s naar de gemeente zijn overgeheveld. Denk aan thema’s als zorg, maar ook op het gebied van wonen en duurzaamheid kan de gemeente veel voor u betekenen. We hebben de verschillende partijprogramma’s voor u op het thema energie en duurzaamheid met elkaar vergeleken. Klik hier voor een overzicht.

CV KETEL VERVANGEN?

Is uw CV ketel aan vervanging toe en wilt u voorbereid zijn op de toekomst? Dan leest u hier een aantal tips waaraan u kunt denken. Verwarming is een grote energieverbruiker in huis. Bijna de helft van je energierekening bestaat uit kosten voor verwarming, en een tiende voor warm water. Op een energiezuinige en duurzame manier je huis en water verwarmen loont, voor je portemonnee en het klimaat.

Ook hier geldt; eerst isoleren. Want hoe minder energie je verbruikt, hoe minder je hoeft op te wekken. Dan kun je dus met een kleiner apparaat je huis verwarmen.

Heb je een goed geïsoleerd huis, dan kun je denken aan een warmtepomp. Dat is een soort omgekeerde koelkast. Hij haalt warmte uit de lucht of uit de bodem en gebruikt die om je huis te verwarmen. Een warmtepomp werkt op elektriciteit dus als je zonnepanelen hebt is dat super duurzaam.

Heb je een minder goed geïsoleerd huis, dan is een hybride pomp misschien een goed idee. Een hybride warmtepomp werkt samen met een hr-ketel op gas, die bijspringt op koude dagen en voor (extra) warm water. Zo’n hybride warmtepomp is goedkoper en kun je ook combineren met je huidige cv-ketel. Je bespaart dan al gauw € 190 per jaar (bron www.milieucentraal.nl). Voor een warmtepomp is ook subsidie beschikbaar. Laat u goed informeren door uw installateur. Kijk voor meer informatie op: https://brabantwoontslim.nl/actueel/is-overstappen-naar-warmtepomp-iets  of kijk op milieucentraal . Wilt u meer weten of advies? Neem contact met ons op via secretaris@vet-vught.nl

2 FEBRUARI WARME TRUIENDAG

Verwarm jezelf, niet de wereld. Onder dit motto melden elk jaar weer honderdduizenden Nederlanders zich actief aan voor Warmetruiendag. Want wist je dat we met éen graad lager maar liefst 6% CO2 en 6% energie besparen? En als we dit allemaal samen doen kunnen we op éen dag het jaarverbruik van drie Waddeneilanden besparen. En vieren we elke dag Warmetruiendag, dan besparen we het jaarverbruik van een stad als Amsterdam! Kortom: samen hebben we impact, en dát is waar we met Warmetruiendag voor gaan.

Warmetruiendag zet energiebesparing – en de belangrijkste factor daarbij: wijzelf, de mens – in het zonnetje. Warmetruiendag is hét moment in het jaar om stil te staan bij ons energiegedrag en onze energiebesparingssuccessen, slimme innovaties en alledaagse duurzame oplossingen met elkaar te delen. Want samen energie besparen, geeft energie!

Kortom: zet die verwarming lager, trek 2 februari een extra warme trui aan en spaar energie! Kijk voor meer tips voor energiebesparing op www.brabantwoontslim.nl/gemeente/vught/

Led verlichting sportpark Bergenshuizen

De gemeente Vught heeft VET-Vught gevraagd te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor zonnepanelen op de daken van de sportverenigingen op sportpark Bergenshuizen. We hebben geconcludeerd dat de verenigingen op dit moment meer verbruiken dan ze op kunnen wekken op hun daken. Eerst besparen dus. Daarom is er een werkgroep LED gestart waarin de drie ‘grootverbruikers’, Reaal, de Zwaluw en MOP Hockey samenwerken om energie te besparen door LED toe te passen. VET-Vught helpt ze om de plannen daarvoor verder te brengen. We verwachten dat deze verenigingen 60% op hun elektriciteit voor verlichting kunnen besparen.

Zonnecentrale Prins Hendrik draait!

Het zonnepanelenproject op het dak van atletiekvereniging Prins Hendrik draait! Met 320 zonnepanelen levert de vereniging net zo veel elektriciteit als ze zelf gebruiken. Het project is door VET-Vught gestart en uitgevoerd door energieloket de Meijerij, samen met lokale partners. De financiering is tot stand gekomen met crowd funding. De zonnepanelen leveren net zoveel energie als 22 huishoudens gemiddeld gebruiken. Prins Hendrik heeft in de komende jaren een paar procent korting op de stroom en na 15 jaar is de installatie eigendom van de stichting die het gebouw beheert.

LEVER UW APPARAAT IN VOOR EEN DUURZAME WERELD

De gemeente Vught werkt samen met Wecycle door hergebruik  mogelijk te maken van elektrische apparaten en spaarlampen. Lever uw afgedankte apparaten en kapotte lampen in bij de Milieustraat zodat de grondstoffen hergebruikt kunnen worden. Daarmee draagt u bij aan een duurzame wereld en maakt u kans op een mooie prijs.

Als Vught een van de 25 gemeenten is met de meeste punten krijgt Vught een prijs van 1000 euro. De gemeente Vught stelt deze beschikbaar aan VET-Vught. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee en gaan daar een mooie actie voor bedenken. Maar zover is het nog niet; eerst met z’n allen punten verdienen. Dus ga naar de Milieustraat en lever uw apparaten in.

De milieustraat is open op woensdag en vrijdag van 12.30 tot 17.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur.

 

De actie loopt t/m 31 augustus 2017